Nereden Başlasam?

Nereden Başlasam?

 

Nereden Başlasam?

 Başlamak zordur, biliyoruz. Bu konuda yaşadığımız zorlukları ve çözümlerini dile getiren Diyet Dükkanı blog yazarımız, Uzman Klinik Psikolog Yaprak Gezici Yıldızlı bu yazısında güzel bir yol gösterici olarak çıkıyor karşımıza, buyrun okuyalım. 

 

“Nereden, nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Geldi mi hepsi bir anda gelir zaten.”

 

Hepimiz hayatın belirli dönemlerinde bu ve buna benzer cümlelerle sıklıkla karşılaşır, bunları kendimize sorarız. İşin ilginç yanı bunlar sadece birer yakınma, dilimizden dökülen bazı kelimeler veya zihnimizden geçen cümleler de değillerdir. Gerçekten ne yapacağımızı, nereden başlayacağımızı bilemediğimiz dönemlerimiz vardır. Şimdi gelin hep birlikte böyle dönemlerde işimizi kolaylaştıracak yöntemlere bakalım: 

 

1.Kabul Edelim! Öncelikle hayat hiçbirimiz için tek düze bir yapıda ilerlemez. Bu bir yolculuktur ve biz iniş ve çıkışlara bu yolculukta sıklıkla rastlarız. Zor geçen dönemlerde “neden beni buldu” gibi cümlelerle “kurban” rolüne girmek yerine, mevcut durumu ve onun getirdiği duygu ve düşüncelerimizi kabul etmekle başlayalım. Çünkü o duyguları hissetmek için geçerli gerekçelerimiz var. Bu nedenle, enerjimizi duygularımızla savaşmak yerine, yol haritamızı belirlemeye saklayalım. Masaya oturalım ve barış sözleşmemizin içeriğini hazırlayalım. 

 

2.Hedef Belirleyelim! Masaya oturduğumuz an varmak istediğimiz noktayı belirlemek ve hedefimizi somutlaştırmak oldukça önemlidir. Çerçeveyi oluşturduğumuz zaman içeriği doldurmak çok daha kolay olacaktır. Ancak hedefe giden bu yolda yolculuktan da keyif almayı unutmamalıyız. Bazen varış noktasını keyifli yapan şey oraya varana kadar deneyimlediklerimizdir.

 

3.Sıralama Yapalım! Gelelim konu başlığımızı da oluşturan “nereden başlasam” sorusuna. Hayatta bizi zorlayan veya halletmek istediğimiz birçok şey olmasına rağmen, biliriz ki hepsi aynı önem derecesine sahip değildir. Bu nedenle çözmek istediğimiz sorunları ya da varmak istediğimiz hedefleri ona atfettiğimiz öneme göre bir sıraya koyalım. Burada başlangıç noktamız, tamamen kendimizi hazır hissetme durumumuzla ilişkilidir. Bazen en kolay halledilebilecek noktadan başlamamız motivasyonumuzu arttırabilir. Benim motivasyonum gayet iyi derseniz de, liste sizin, dilediğiniz noktadan başlayabilirsiniz.

 

4.Harekete Geçelim! “İyi hoş, kabul ettim, hedef belirledim, onları sıraladım da harekete geçemiyorum” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman kendinize lütfen şu iki soruyu sorun: “Beni engelleyen şey ne?”, “Bu engeli ortadan kaldırmak için neye ihtiyacım var?”.  Verdiğiniz cevaplar hem en zayıf hem de en güçlü noktalarınıza işaret edecektir. Bu cevaplar size dair çok şey barındırıyor. Lütfen unutmayın, her yönümüzle güçlü olmak zorunda değiliz! Ancak içinizde var olanı kullanmamak kendimize yapacağımız en büyük haksızlıklardan biri olur. Harekete geçmek için güçlü yönlerinizin farkına varın ve onları kullanın!

 

5.Gözden Geçirelim! Tüm bu aşamalardan geçtikten sonra hâlâ eksik kalan, tamamlanmayan noktalar olduğunu düşünüyorsak, o zaman dönüp tekrar bakalım: bu hedeflerin ne kadarı bize ait, ne kadarı çevresel faktörlerle ilişkili? Toplumsal beklentileri bir süre sonra o kadar içselleştiririz ki, bize uymasa bile onları mantığımıza bürümeye çalışırız. Ama bir düşünce, istek veya beklenti gerçekten bize ait değilse, onu kendimize kabul ettirmek yerine ait olduğu yere geri göndermeliyiz! Böylelikle “biz”e ait olanlara yer açarak en büyük adımı atmış olacağız. 

Şimdi yapmanız gereken tek şey elinize bir kağıt ve kalem almak. Düşünceleriniz akacağı yönü bulacaktır. 

Etiketler: başlamak
Ocak 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR